Foto Larissa Zegveld Foto Cees Vaes
Foto Larissa Zegveld

Larissa Zegveld
voorzitter Forum Standaardisatie

“Open standaarden zijn onmisbaar voor een effectieve overheid. Ze voorkomen zwakke schakels in beveiliging, borgen samenwerking tussen ICT-systemen, en maken digitale informatie toegankelijker voor gebruikers. De toepassing van een open standaard zoals DANE helpt de overheid met het beveiligen van mailverbindingen. Helaas passen nog niet alle mailproviders dit toe. De redenen zijn uiteenlopend: onwetendheid, prioriteitstelling of bijvoorbeeld een verouderde infrastructuur. Dienstverleners zijn echter gevoelig voor klantvraag. Het is daarom van belang dat overheidsorganisaties hun leveranciers actief blijven vragen om de verplichte standaarden te implementeren. Vraagbundeling met andere overheidsorganisaties helpt de impact hiervan te vergroten. Naast het nastreven van beveiliging van websites en e-mail, zet Forum Standaardisatie zich ook in voor betere connectiviteit door het gebruik van IPv6 te stimuleren en werken wij met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de herkenbaarheid van de overheid online.”

Foto Cees Vaes

Cees Vaes
security adviseur SSC-ICT

“Het toepassen van de juiste informatieveiligheidsstandaarden is essentieel bij elektronische communicatie met en binnen de Rijksoverheid. Als een van de grootste ICT-dienstverleners binnen het Rijk heeft SSC-ICT daarin een bijzondere verantwoordelijkheid, want veel van die communicatie gaat over onze servers en netwerken. We hebben de afgelopen jaren veel bereikt, maar we willen het nóg beter maken. Dat betekent niet alleen het vervolmaken van onze systemen volgens de huidige standaarden, maar ook het voorbereiden op de komst van nieuwe standaarden. Want bij informatiebeveiliging is stilstand achteruitgang. Wij zullen ons dus – samen met onze partners – ook de komende tijd volop inzetten voor betrouwbare en veilige overheidscommunicatie.”

Samen kom je verder

Het Forum standaardisatie gelooft dat je samen verder komt. Het meewegen van allerlei belangen en het creëren van draagvlak is essentieel op het gebied van digitale ontwikkeling en noodzakelijk om de open standaarden ook daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen.
Volledig scherm